Cum pot trata alergia la polen?

Odată confirmat diagnosticul de către doctor, ţi se va prescrie cel mai bun tratament pentru tine. Iată o privire de ansamblu asupra opţiunilor:

Dacă s-a confirmat că suferiţi de alergie la polen, aveţi la dispoziţie o varietate de tratamente medicamentoase pentru controlarea simptomelor. Diferitele medicamente pentru administrare orală sau externă, precum şi terapiile pe termen lung pot ajuta la calmarea alergiei. Adresaţi-vă medicului indiferent de situaţie şi stabiliţi împreună un plan comun, în special dacă şi copiii dvs. sunt afectaţi. Colaborarea permanentă cu medicul dvs. este singura modalitate de a lupta cu alergia la polen de care suferiţi dvs. şi copiii dvs.

Tratament medicamentos

Pentru tratarea alergiei la polen se pot utiliza medicamente cu administrare orală sau externă. Totuşi, aceste medicamente tratează doar simptomele, nu şi cauzele hipersensibilităţii.  

Anti-histaminice: se utilizează cel mai adesea şi se iau fie pentru a calma simptomele acute, fie pentru prevenţie. Aşa cum sugerează şi numele, acestea blochează efectul histaminelor şi, astfel, o reacţie alergică. În plus, noua generaţie de anti-histaminice nu mai cauzează o stare de somnolenţă.   

Cortizon: cortizonul (combinat cu o anti-histamină) este adesea prescris în cazul unor simptome puternice. Se completează reciproc şi îi pot ajuta pe cei care suferă de alergie să nu mai prezinte simptome timp îndelungat.  

Cortizonul este un hormon produs natural în organism, care controlează anumite procese structurale şi metabolice ale organelor şi celulelor din corp. Cortizonul produs artificial face parte dintre cele mai eficiente substanţe cu acţiune anti-inflamatoare şi decongestionantă.   

Cortizonul în doze mici conduce la rezultate excelente. Dar dacă este administrat incorect, poate cauza o mulţime de efecte adverse şi poate face mai mult rău decât bine organismului. Adresaţi-vă medicului pentru a afla avantajele şi dezavantajele produselor ce conţin cortizon.

Stabilizatori ai mastocitelor: spray-uri nazale şi picăturile pentru ochi ce conţin stabilizatori ai mastocitelor blochează eliberarea de histamine din mastocite. Administrarea începe cu 2-3 săptămâni înainte de sezonul polenului. Stabilizatorii nu pot calma simptomele acute.   

Picături pentru ochi: cel mai adesea conţin substante anti-histaminice care calmează mâncărimea şi liniştesc ochii înroşiţi şi membranele mucoase iritate.

Spray-uri nazale: două tipuri de spray-uri nazale sunt disponibile: cele cu acţiune decongestionantă şi cele cu acţiune de hidratare.   

Spray-urile nazale cu efect decongestionant se pot utiliza pentru membrane grav umflate. Cu toate acestea, nu trebuie folosite prea des deoarece usucă membrana mucoasă, ceea ce poate conduce la inflamare şi la o înrăutăţire a situaţiei.  

Spray-urile nazale hidratante ajută mucoasa nazală, îndepărtând polenul din organism. Pot fi utilizate în mod regulat, fără ezitare.  

Atât picăturile pentru ochi, cât şi spray-urile nazale, conţin anti-histaminice. De asemenea, sunt disponibile şi spray-uri nazale ce conţin cortizon.

Hiposensibilizarea sau imunoterapie specifică (SIT)

O posibilitate pentru a declara război alergiei dvs. este hiposensibilizarea, cunoscută şi ca imunoterapie specifică (SIT) sau imunizare împotriva alergiei. Această terapie încearcă să influenţeze sistemul imunitar şi să inverseze reacţia alergică. Pacientul este confruntat permanent cu alergenul pentru familiarizarea sistemului său imunitar cu factorul declanşator al alergiei. Scopul este acela de a reduce sau de a eradica hipersensibilitatea şi, după aceea, simptomele.     

Cei care suferă de alergie la polen sunt trataţi în afara perioadei de producere a polenului. Tratamentul seamănă cu o vaccinare obişnuită. Pacientul este injectat în mod regulat subcutanat cu extras de alergen. Doza este mărită treptat şi suspendată în sezonul de producere a polenului. Terapia continuă mai mulţi ani.

Ce trebuie să ştiu în legătură cu imunoterapia specifică?

  • SIT se va utiliza doar în cazul unor simptome grave cu impact negativ grav asupra pacientului.
  • se va utiliza doar dacă pacientul nu a suferit de alergie mai mult de cinci ani,
  • dacă pentru injectare sunt avuţi în vedere mai puţin de patru alergeni,
  • terapia medicamentoasă nu poate încetini progresul bolii.   

Deşi terapia necesită mai mult timp, în mod clar merită, dacă ne gândim la calitatea vieţii. Alergia la polen va fi atenuată ani de zile şi vindecată complet în cel mai bun caz.  

De câţiva ani, SIT este disponibilă sub formă de comprimate pentru anumite tipuri de polen de iarbă. Administrarea comprimatelor începe cu câteva luni înainte de începerea sezonului şi se încheie la sfârşitul sezonului.

Pentru cei care preferă tratamentul fără injectare: terapia sublinguală (SLIT)

Dacă gândul la o injecţie vă creează o stare de agitaţie, alergenul poate fi administrat şi pe cale orală, sub formă de picături sau comprimate. Alergenul este absorbit prin mucoasa bucală. Un alt avantaj, comparativ cu SIT, este acela că medicamentele pot fi administrate acasă. Potrivit celui mai recent studiu medical, această formă avantajoasă de tratament este adecvată în special pentru copii şi este bine tolerată în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea: SLIT este disponibilă doar pe bază de reţetă şi poate fi administrată doar sub o strictă supraveghere medicală!

Medicamente homeopate

Administrarea de medicamente poate avea un dezavantaj semnificativ: dacă anumite medicamente sunt luate timp îndelungat, organismul poate deveni imun la ingredientele active. Simptomele nu se mai ameliorează.

Homeopatia este o alternativă la medicina tradiţională. Efectele adverse nedorite pot fi excluse aproape complet prin această formă de tratament, benefică pe termen lung.

Substanţele homeopate sunt destinate pregătirii apărării orgasmului nostru şi reducerii tendinţei de a dezvolta alergii, în general.

Acupunctura

Acupunctura este o altă posibilitate de tratament alternativ. Acele folosite în acupunctură stimulează sistemul nervos, conducând la o producţie ridicată de substanţe imunitare. Astfel, alergenii sunt împiedicaţi să se răspândească necontrolat.

Întrebaţi-vă medicul şi casa de asigurări de sănătate în legătură cu acoperirea costurilor (o terapie reuşită necesită un anumit număr de consultaţii).

Cu un tratament persistent, alergia la polen, inclusiv simptomele asociate, pot dispărea aproape complet.