Ce este alergia la polen?

Primul pas în tratarea alergiei la polen este să inţelegi despre ce este vorba. Aici poţi găsi câteva detalii.

Rinita alergică, cunoscută şi sub numele de alergie la polen, descrie o reacţie alergică a corpului. Mai exact, alergia la polen este hipersensibilitatea la proteinele din polenul albinelor eliberat în aer prin păşuni, plante, lanuri şi copaci. Termenul tehnic pentru alergia la polen este polinoza, rinită alergică sezonieră sau rinopatie.

Alergiile la polen sunt tulburări sezoniere determinate de polenul din aer provenit de la plantele înflorite. La contactul cu membranele noastre mucoase sau cu tractul respirator, polenul poate declanşa o reacţie alergică cauzând înroşirea, lăcrimarea ochilor, mâncărimi, accese de strănut şi probleme de respiraţie.

Atunci când sistemul imunitar este dezechilibrat…

Un sistem imunitar sănătos poate face diferenţa cu uşurinţă între agenţii patogeni dăunători şi particulele inofensive. El ştie că polenul este inofensiv. Cu toate acestea, dacă în sistemul imunitar există un dezechilibru aşa cum este cazul hipersensibilităţii, acesta va identifica polenul ca pe un patogen periculos. Va lucra din greu pentru a respinge atacul polenului şi pentru îndepărtarea acestuia din corp – de exemplu, prin secreţie nazală sau prin lăcrimarea ochilor.

Detalii despre reacţia alergică.

Când polenul intră în contact cu organismul nostru, „celulele imunitare hipersensibile” îl consideră un agent dăunător. Celulele imunitare primesc semnalul de alarmă şi încearcă să ne protejeze organismul prin producerea de anticorpi – cum ar fi imunoglobulina E (IgE). Aceşti anticorpi rămân în sânge indiferent dacă alergenul (declanşatorul alergiei) se mai află în organism sau a dispărut deja.      

Dacă alergenul reapare în organism, anticorpii sunt pregătiţi să atace. Aceştia se alătură anumitor celule de apărare a organismului (mastocite) cu o viteză uluitoare. Ulterior, mastocitele eliberează substanţe mesager (în principal, histamine) care dau alarma în întreg organismul. Reacţia de inflamare din ţesut este declanşată de histamină, substanţa mesager.

Reacţia la un alergen poate apărea direct după contact sau câteva ore mai târziu. Alergia la polen aparţine hipersensibilităţilor imediate, cunoscute şi ca hipersensibilitate de tipul I.