Cum aflu dacă am alergie la polen?

O simplă raceală poate fi interpretată greşit, ca fiind alergie la polen - şi viceversa. Cum poţi fi sigur? Află aici detalii despre diferenţa dintre cele două şi de ce este important să consulţi doctorul.

Secreţia nazală este principala diferenţă între alergia la polen şi o răceală obişnuită. Mucoasa nazală secretă un lichid apos pentru îndepărtarea polenului din corp. Rezultatul: o producţie prea mare de secreţie şi nas care curge. Declanşarea simptomelor este bruscă şi dispariţia acestora este la fel. Dacă suferiţi de aceste simptome în perioada de vegetare – între primăvară şi toamnă, în special în aer liber – este foarte probabil să suferiţi de alergie la polen.  

Comparativ cu alergia la polen, răcelile obişnuite sau cronice nu sunt cauzate de polen, ci de bacterii şi viruşi. Spre deosebire de alergia la polen, secreţia nazală este consistentă şi gelatinoasă, adesea purulentă şi cu impurităţi. În plus, apariţia răcelilor obişnuite şi cronice se simte cu câteva zile înainte şi simptomele se instalează treptat.

Mâncărimea este un alt simptom neplăcut care însoţeşte alergia la polen. Fie că este vorba despre ochi, nas, piele sau urechi – senzaţia este adesea de mâncărime continuă pe întreg corpul.   

Adresaţi-vă medicului.

Pentru a afla dacă suferiţi de alergie la polen sau de o altă alergie ori tulburare, medicul trebuie mai întâi să adune cât mai multe informaţii posibil despre dumneavoastră.

Ce stil de viaţă aveţi, când au apărut simptomele pentru prima dată, ce a precedat simptomele? Ce hobby-uri aveţi, care este regimul dvs. alimentar, cu ce substanţe intraţi în contact la locul de muncă? Aveţi în familie diverse boli? Toate aceste întrebări sunt esenţiale în evaluarea imaginii clinice de ansamblu.   

Poate fi folositor să vă studiaţi activităţile zilnice şi să fiţi atenţi la ce aţi făcut înainte de declanşarea reacţiei alergice. Un caiet cu însemnări aduce foarte multe informaţii pentru identificarea posibililor factori declanşatori. Dacă sensibilitatea este prezentă şi ce factori alergeni au un efect declanşator, se va stabili cu ajutorul unui chestionar privind alergia urmat de un test de alergie.