Întrebări frecvente.
Mai multe despre alergia la polen

Mulţi oameni - indiferent dacă suferă chiar ei de alergie la polen, prietenii sau familia lor - au intrebări despre această afecţiune. Iată care sunt cele mai frecvente.

Ce este hiposensibilizarea?

Hiposensibilizarea poate ajuta la combaterea cauzelor alergiilor şi este promiţătoare în special pentru tulburările alergice nazale (rinopatie) şi astm uşor.
Pe lângă hiposensibilizarea demonstrată prin injectări în pielea antebraţului, tratamentul sublingual cu picături sau cu comprimate este disponibil de câţiva ani. Un alergolog cu experienţă  va decide pentru fiecare caz în parte ce formă de terapie este mai potrivită pentru un anumit pacient.   
În ambele cazuri, organismului i se va administra o doză de declanşator(i) de alergie o perioadă lungă de timp. Sistemul imunitar va fi reglat treptat (prin creşterea dozei), astfel eliminând hipersensibilitatea precum şi simptomele alergice în timp. În plus, predispoziţia sistemului imunitar la alte alergii poate fi redusă. Totuşi, subiecţii afectaţi au nevoie în principal de un singur lucru: răbdare. La început, pacienţii vor primi injecţii săptămânal. Doza necesară va fi injectată apoi la 4 – 6 săptămâni timp de până la trei ani. Tratamentul sublingual necesită de asemenea o terapie constantă timp de mai mulţi ani. Dar reuşita nu se va lăsa aşteptată: procentele sunt de 70 – 90 la sută şi uşor mai mici pentru tratamentele sublinguale.


Hiposensibilizarea poate trata mai multe alergii simultan?

Pentru persoanele alergice la diferite tipuri de polen de copaci, aceste alergii pot fi tratate simultan în cadrul hiposensibilizării. Însă, dacă suferiţi şi de alergie la praf pe lângă alergia la polen, aceste alergii trebuie tratate separat. Hiposensibilizarea nu are, din păcate, prea mult succes în tratarea alergiilor la animale.  

Hiposensibilizarea este recomandată şi pentru persoanele în vârstă?

Rata de succes a hiposensibilizării descreşte odată cu creşterea vârstei, deoarece sistemul imunitar „îmbătrânit” nu mai poate răspunde la terapie.  

Ce alternative există la hiposensibilizare?

Acupunctura, homeopatia sau biorezonanţa reprezintă terapii alternative cu rezultate bune. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Tratamentul homeopat poate fi folosit în cazul alergiei la polen?

Este posibilă folosirea tratamentului homeopat pentru în cazul alergiei la polen – consultaţi un homeopat cu experienţă în acest scop. Alegerea medicamentelor homeopate diferă de la un pacient la altul: depinde de constituţie, adică de predispoziţia persoanei, de reacţia de răspuns a acesteia precum şi de capacitatea acesteia de a funcţiona şi de a se adapta. În unele cazuri, cu un singur ingredient activ se obţine succesul dorit, în timp ce în alte cazuri sunt utilizate mai multe substanţe diferite.

Există medicamente pentru alergia la polen, care să nu dea o stare de somnolenţă?

Substanţele care nu provoacă o stare de somnolenţă includ doar anti-histaminicele administrate oral, spray-urile nazale ce conţin anti-histaminice şi cortizonul precum şi tabletele antileucotriene.

Care este diferenţa dintre spray-urile nazale decongestionante şi cele pe bază de cortizon?

Spray-urile nazale decongestionante conţin substanţe vasoconstrictoare care reduc inflamarea mucoasei nazale. Secreţia nazală se reduce, respiraţia devenind mai uşoară. În niciun caz să nu le utilizaţi mai mult de 8 zile, deoarece distrug mucoasa nazală şi pot crea dependenţă. În plus, pot fi responsabile de pierderea eficacităţii terapiilor menţionate anterior. Întotdeauna cereţi medicului dvs. instrucţiuni detaliate privind utilizarea.     

Spray-urile nazale pe bază de cortizon împiedică inflamarea mucoasei nazale. Sunt disponibile doar pe bază de reţetă şi trebuie administrate conform recomandărilor medicului. Comparativ cu administrarea orală a cortizonului, acest tratament local nu cauzează efecte adverse.     

Pentru copii sunt disponibile spray-uri nazale speciale cu o concentraţie redusă de ingrediente active. Nu se vor administra spray-uri cu cortizon! Cereţi informaţii medicului sau farmacistului referitor la produsele şi ingredientele active corespunzătoare.

Alergia la polen se poate transforma în astm?

Din nefericire, este ştiut că între 50 şi 70% dintre pacienţii cu alergie la polen netrataţi se vor îmbolnăvi de astm. Totuşi, dacă alergia la polen este tratată corespunzător, astmul poate fi adesea prevenit.