Şcoala a început din nou!

Iată cum vă puteţi bucura de toamnă şi cum puteţi începe noul an şcolar fără probleme.

Nici toamna respiraţia fără probleme nu este, din nefericire, posibilă pentru numeroase persoane care au alergie la polen. Deşi cele mai multe probleme cauzate de polen apar primăvara, viaţa celor care suferă de alergii este afectată şi de diverse tipuri de polen provenit de la iarbă, precum pelin negru, rugină, sânziană şi ambrozie. În special polenul de la ambrozie este considerat a fi foarte agresiv. Deja zece granule de polen într-un metru cub de aer sunt suficiente pentru a cauza o reacţie alergică. Alte plante, precum mesteacănul, trebuie să producă o cantitate dublă sau triplă de polen pentru a declanşa alergia la polen. Sunt recomandate măsuri preventive care să le facă viaţa copiilor dumneavoastră la şcoală cât mai uşoară posibil.

Bine pregătiţi fizic pentru fiecare zi la şcoală!

În special la şcoală alergia la polen trebuie luată în considerare deoarece performanţa şi capacitatea copiilor pot fi foarte mult limitate de simptomele alergiei la polen, lipsa somnului sau consumul de medicamente. În cazul în care copilul dumneavoastră suferă de alergie la polen este o idee bună să informaţi profesorii cât şi pe ceilalţi părinţi despre acest lucru, pentru ca ei să ştie ce recomandări să urmeze şi să înţeleagă de ce acestea sunt importante:  

  • Încercaţi să vă feriţi copiii de polen prin orice modalitate posibilă, fie în clasă sau afară. Ţineţi ferestrele clasei închise întreaga zi şi aerisiţi între orele 6 şi 9 dimineaţa dacă locuiţi în oraş şi între orele 18 şi 24 seara dacă locuiţi la ţară.  
  • Asiguraţi-vă că va purta un ecuson pentru alergie, în special în cazul în care copilul dumneavoastră merge în excursii cu clasa. Numerele de telefon ale părinţilor şi al medicului curant, precum şi medicamentele de sezon, administrate în mod frecvent, sau în caz de urgenţă, trebuie scrise pe ecuson.
  • Copiii care suferă de alergie la polen trebuie scutiţi de educaţia fizică (în aer liber) în perioada de înflorire. Totuşi, după averse puternice sau în zile fără vânt, practicarea sportului în aer liber nu este interzisă.
  • Curăţaţi polenul şi scuturaţi păturile şi pernele, iar podeaua curăţaţi-o în mod frecvent!
  • Nu ţineţi plante sau animale în clasă, pentru a împiedica agravarea situaţiei celor care suferă de alergie la polen.
  • Pentru a minimaliza riscul unei reacţii alergice, ţineţi cont de perioada de polenizare atunci când organizaţi o excursie cu clasa.

Spuneţi adio alergiei la polen!

Momentul perfect pentru a deschide ostilităţile împotriva alergiei la polen, de exemplu cu ajutorul hiposensibilizării sau printr-o imunoterapie specifică (SIT), este toamna. Sistemul imunitar se obişnuieşte încet cu polenul cauzator de alergii şi va putea dobândi imunitate împotriva acestora. Prin administrarea repetată a alergenului, o reacţie alergică poate fi diminuată sau eliminată.   

O astfel de terapie poate fi adaptată şi pentru copii (vârsta minimă 5-6 ani). Medicii recomandă o imunoterapie specifică mai ales la această vârstă, deoarece se consideră că este foarte eficientă. Sistemul imunitar este extrem de adaptabil şi, prin urmare modificabil, şi se poate preveni, în limitele posibile, dezvoltarea de noi alergii.

Atenţie!

Alergiile din timpul toamnei pot fi cauzate de spori de mucegai sau de frunze mucegăite! Sporii de mucegai sunt a patra cauză frecventă de reacţii alergice, alături de polen, acarieni şi părul de la animale. Dacă suferiţi de simptome alergice toamna, faceţi un test de alergie la sporii de mucegai şi evitaţi să strângeţi grămezi de frunze sau de compost în apropierea locuinţei.