Secretul stă în nutriţie şi în remediile făcute acasă

Pe lângă doctor şi tratamentul prescris, mai dispui de o armă importantă împotriva alergiei la polen, de care s-ar putea să nu fii conştient: dieta sănătoasă şi remediile făcute acasă.

Alimentaţia este cheia.

Nu este un secret: un regim alimentar echilibrat şi sănătos este important pentru toată lumea. Cu toate acestea, este imperativ pentru cei care suferă de alergii. Persoanele cu hipersensibilitate trebuie să îşi analizeze obiceiurile alimentare cu grijă, deoarece anumite alimente pot fi dăunătoare sistemului imunitar deja slăbit mai mult decât am crede.

Cei care suferă de alergie la polen trebuie să elimine următoarele alimente din dieta lor şi să vadă dacă alergia se ameliorează:

 • grăsimi animale
 • zahăr rafinat
 • cereale crude
 • alimente conservate
 • feluri de mâncare deja preparate
 • alune crude sărate


Comparativ, următoarele trebuie consumate de mai multe ori pe zi:

 • fructe şi legume proaspete de sezon
 • vitamina C (importantă în special pentru propriul sistem de apărare al organismului)
 • microelementele zinc şi seleniu (conţinute de fructele de mare, produse din făină integrală, soia, orez nealbit, seminţe de floarea-soarelui, făină de ovăz şi germeni de grâu).     


În plus, este important să consumaţi multe lichide. În special, este recomandată apa minerală plată care conţine cel puţin 80 de miligrame de magneziu la litru. Astfel, membranele mucoase sunt menţinute umede şi polenul poate fi interceptat mai uşor.

Pe termen lung, reglarea constantă a regimului alimentar poate contribui la ameliorarea şi chiar la vindecarea alergiei. Dar este nevoie de multă răbdare şi de o voinţă puternică – drumul cel bun pentru a scăpa de o alergie nu este şi cel mai scurt.  

Remedii casnice – alinare simplă şi rapidă

 • Suflaţi nasul în apă cu sare
  Dizolvaţi o linguriţă cu sare în 250 ml de apă călduţă şi folosiţi-o pentru a vă sufla nasul. Polenul este îndepărtat şi membrana mucoasă este dezinfectată şi întărită.
 • Inhalaţi ulei de mărar sau de molură  
  Dacă bronhiile sunt încărcate cu flegmă, inhalarea de ulei de fenicul ajută la ameliorarea simptomelor. Fierbeţi trei litri de apă, adăugaţi patru până la şase picături de ulei şi inhalaţi pe nas şi pe gură aproximativ zece minute.
 • Calmaţi durerea de cap cu un jet de apă rece
  Durerea de cap puternică poate fi calmată cu un jet de apă rece pe cap. Şocul rece stimulează metabolismul, stimulează circulaţia şi eliberează tensiunea din cap. Eficiente sunt şi uleiul de mentă şi balsamul chinezesc .    
 • Încercaţi yoga, meditaţia sau antrenamentul autogen.  
  Stresul este un factor co-declanşator şi un intensificator al alergiilor. Prin urmare, căutaţi o activitate de petrecere a timpului liber care să ajute la echilibrare. Yoga, meditaţia sau tehnica antrenamentului autogen pot linişti organismul şi au un impact pozitiv asupra sistemului nervos vegetativ.   
 • Folosiţi o mască răcoritoare pentru ochi
  O mască răcoritoare pentru ochi pe bază de gel este indicată pentru ochii umflaţi. Doar o aplicaţi, staţi liniştiţi şi vă relaxaţi.
 • Mergeţi la spa – în propria casă!
  Un tratament spa cu Aloe Vera fortifică organismul din interior deoarece planta este foarte bogată în substanţe vitale. Consumaţi 0,2 litri de suc de Aloe Vera în fiecare zi timp de patru săptămâni. De asemenea, se pot obţine rezultate bune şi cu capsule din rădăcină de taiga şi de Echinacea – întăresc sistemul de apărare al organismului.   
 • Încercaţi fierbinte şi rece.  
  Duşurile fierbinţi şi reci dimineaţa stimulează organismul. Pentru aceasta, urmaţi ordinea rece – călduţ – rece. Alternativ, încercaţi o baie rece a braţului: alternaţi introducerea braţelor în apă rece timp de treizeci de secunde fiecare, repetând de cinci ori.
 • Îmbunătăţiţi-vă concentrarea. 
  Alergia la polen ne slăbeşte atât organismul, cât şi capacitatea de concentrare. Adesea devine dificil să lucrăm – simptomele pot fi ameliorate folosind una până la trei picături de ulei de ace de brad sau de busuioc. Turnaţi uleiul pe lampa pentru aromoterapie şi poziţionaţi-o lângă spaţiul dvs. de lucru. Şi Ginseng-ul vă poate stimula corpul şi mintea. Dizolvaţi o bucată de ginseng (aproximativ 3 grame) într-un litru de apă fierbinte şi consumaţi-o pe parcursul zilei.    
 • Scăpaţi de mâncărime cu „coada-calului”
  Coada-calului (Equisetum) conţine acid silicic care stimulează regenerarea celulelor şi reţine apa în piele. Fierbeţi doi pumni de iarbă timp de zece minute în doi litri de apă. Puneţi amestecul la frigider şi răciţi-l la 10 sau 15 grade. Introduceţi un tifon în amestec şi aşezaţi-l pe zonele cu mâncărime. Se mai pot folosi comprese cu oţet (o lingură de oţet într-un litru de apă) pentru calmarea mâncărimii.