Lentilele de contact: tot ce trebuie să ştii.

Lentilele de contact sunt o adevărată provocare pentru cei care suferă de alergie la polen. Ar trebui să le porţi? Sau ar trebui să le eviţi? Citeşte ghidul nostru pentru a afla mai multe.

În principiu, lentilele de contact pot fi utilizate de către persoanele care suferă de alergie la polen. Cel puţin atâta timp cât simptomele nu se agravează. Cu toate acestea, dacă apare mâncărime, roşeaţă şi inflamare, folosiţi ochelari de vedere. Lentilele de contact şi polenul irită ochii mai mult, şi pot agrava rapid o conjunctivită alergică.

Noi am adunat următoarele sfaturi cu privire la utilizarea lentilelor de contact:

  • Lentilele de contact moi („soft”) sunt mai subţiri decât cele tari („hard”) şi sunt mai confortabile pentru cei care suferă de alergii. Corneea este mai bine acoperită de către lentila de contact şi astfel este protejată de polen într-o oarecare măsură. Dar, deoarece forma lentilelor de contact moi nu este definită, poate apărea o deficienţă de oxigen dacă lentila de contact este aplicată pe ochi mai aproape decât trebuie.

  • Acordaţi o atenţie deosebită lentilelor dvs. de contact în sezonul polenului. Dacă ochiul este iritat, fluidul lacrimal se modifică, generând depuneri pe lentilele de contact. Acest lucru conduce la o slabă hidratare a ochiului, iar lentilele de contact încep să „frece” ochiul în mod neplăcut. Ochii iritaţi sunt mai predispuşi la infecţii. Prin urmare, cumpăraţi o soluţie specială de curăţat de la oftalmologul dvs., pe care să o utilizaţi în plus pe lângă curăţarea zilnică. De exemplu, poate fi o soluţie hidratantă secundară destinată dizolvării depunerilor de pe suprafaţa lentilelor de contact cu agenţi moderaţi.

  • Lentilele de contact de unică folosinţă sunt o opţiune bună în sezonul de polen – nu se mai formează depuneri, deoarece lentilele sunt schimbate zilnic. În plus, nu mai cheltuiţi bani nici cu procedura de curăţare.

  • Trebuie acordată o atenţie deosebită alegerii picăturilor pentru ochi! Asiguraţi-vă că folosiţi doar picături care sunt compatibile cu lentilele dvs. Picăturile pentru alergie nepotrivite (de exemplu, ce conţin substanţe de conservare) pot decolora lentilele dvs. de contact şi pot deteriora materialul. Înainte de a le cumpăra, întrebaţi medicul sau farmacistul care produs este potrivit pentru dvs. 

  • Dacă aveţi ochii foarte iritaţi în general, se recomandă utilizarea de lentile de contact de unică folosinţă sau de ochelari de vedere. 

  • Ochelarii de soare oferă o protecţie în plus pentru ochii sensibili atunci când vă aflaţi în aer liber. 

  • Deoarece polenul se acumulează şi pe ochelarii de vedere, aceştia trebuie curăţaţi în mod regulat.