De ce strănutăm? – 5 cauze și câteva metode să oprești strănutul 

Tânăr strănutând și suflând nasul cu un șervețel

Hapciu! Strănutul este universal. Poate fi enervant să strănuți dar și satisfăcător, amuzant, stânjenitor, zgomotos și uneori cu mucozități. Cei mai mulți dintre noi au parte de acest fenomen aproape zilnic. Te-ai întrebat vreodată: de ce strănut des? Probabil ai ghicit că există un motiv biologic pentru care se întâmplă acest lucru - fie că este vorba de particule străine, alergie sau  răceală - ai venit în locul potrivit pentru a afla toate detaliile.   

Așadar, ce înseamnă când strănuți și de ce închidem ochii când strănutăm? Devino expert în strănut cu acest ghid cuprinzător despre cauzele și semnificațiile acestuia.  

Strănut des – cauze și mecanism  

Procesul fizic declanșator al strănutului are loc în momentul în care terminațiile nervoase din sinusurile noastre sunt stimulate, acest lucru spunându-i organismului să elimine cu putere aer prin nas pentru a-l elibera. Există mai multe cauze care determină aceste terminații nervoase să intre în acțiune, provocând astfel strănutul. Iată câteva situații în care apare strănutul: 

  1. Când suferim de alergii 
  2. Când suferim de congestie nazală. 
  3. Când anumite particule străine, așa cum este praful sau piperul, ne gâdilă interiorul nasului.  
  4. Dacă avem ceva blocat în nas. 
  5. Când ne expunem la sporii de mucegai. 

Ca mecanism de protecție, acești nervi spun corpului să expulzeze aerul prin nas cu forță pentru a-l curăța. 

Evită răspândirea răcelii și ține un pachet de batiste nazale Zewa Protect la îndemână în orice moment! Sunt delicate cu pielea și destul de puternice pentru a menține microbii în șervețel.

Întrebări frecvente legate de strănut 

Este bine să știi despre cauzele și mecanismul strănutului, dar probabil ai și alte întrebări legate de simbolul strănutului și alte aspecte ale acestuia. Iată câteva întrebări frecvente și răspunsurile pe care le-ai căutat despre cum și de ce strănutăm: 

  • De ce închidem ochii atunci când strănutăm? 

Întregul proces ne acaparează corpul și multe grupe de mușchi sunt implicate, inclusiv mușchii feței. De aceea, strănutul duce la închiderea ochilor – este un răspuns involuntar al mușchilor noștri. 

  • Strănut des  - e sănătos? 

Strănutul este o funcție biologică naturală și utilă iar de obicei, nu trebuie să îți faci griji în privința acestuia. Dacă strănuți foarte des sau nu te poți controla, probabil că vrei un remediu care să te ajute să oprești strănutul. Magazinele naturiste și  farmaciile dețin medicamente pentru răceli ușoare sau alergii care te vor ajuta să eliberezi  nasul și să-ți calmezi sinusurile. 

  • Ce face strănutul pentru noi? 

Strănutul implică eliminarea cu putere a aerului din plămâni prin nas și gură. Odată cu aerul, este îndepărtat și mucusul. Acest lucru este bun, deoarece mucozitățile pot conține particule străine care irită interiorul nasului sau bacterii care pot dăuna organismului.² Doar amintește-ți să păstrezi regulile de igienă și evită răspândirea bacteriilor prin menținerea unui pachet de șervețele rezistente și delicate la îndemână.  

  • De ce te simți bine după ce strănuți? 

Există dovezi ale faptului că strănutul eliberează endorfine³, motiv pentru care un strănut puternic ne provoacă o stare ciudată de bine. Astfel, pentru un stimulent instantaneu, tot ce trebuie să știi este cum să strănuți. 

Cum să oprești strănutul 

Toți am trecut prin asta. Un strănut declanșează alt strănut, care la rândul său declanșează încă unul și pare că nu se mai termină. Iată câteva modalități ușoare pentru a opri strănutul: 

  1. Suflă-ți nasul. Ajută mecanismul natural să elimine orice particule nedorite din nas prin a sufla energic într-un șervețel curat. Acest lucru ar putea fi suficient pentru a opri strănutul. 
  2. Asigură-te că tratezi alergiile. De la polen la praf, există o varietate de alergeni care pot provoca strănut. Asigură-te că știi care sunt factorii declanșatori pentru tine și tratează-i în consecință. 
  3. Bea suficiente lichide. Dacă te confrunți cu o răceală ușoară, menținerea hidratării și consumul abundent de apă te vor ajuta să eviți strănutul. 
  4. Curăță-ți casa în profunzime. Asigură-te că ștergi praful și folosești aspiratorul pentru a elimina orice acarieni care ar putea provoca iritație. Ai grijă să fii mereu la curent cu programul de curățenie, astfel încât să nu-ți ocupe prea mult timp. 
  5. Investește într-un umidificator. Aceasta este o modalitate excelentă de a ajuta la oprirea strănutului dacă aerul din casa ta este prea uscat, mai ales în timpul nopții. 
  6. Spală lenjeria de pat. Folosește un program de spălare la temperaturi ridicate (cel puțin 60°C) pentru a elimina orice acarieni nedoriți. De asemenea, poți lua în considerare, să cureți și pernele de pe canapea, draperiile și alte materiale textile din casa ta. 

Dacă strănutul durează câteva săptămâni și nu știi care este semnificația strănutului sau cauza acestuia, cere sfatul medicului pentru a afla ce înseamnă când strănuți de multe ori și pentru a identifica posibilii alergeni. De asemenea, ar trebui să contactezi un profesionist în domeniul sănătății dacă observi oricare alte simptome, cum ar fi șuieratul respirației, dificultăți de respirație și febră, care ar putea indica o afecțiune subiacentă mai gravă, cum ar fi astmul.⁴

Cum să oprești strănutul tău din a-i îmbolnăvi pe ceilalți 

Strănutul poate fi benefic pentru tine, dar în timp ce corpul tău se eliberează de acești microbi, nu uita să îi protejezi pe cei din jur de aceștia. Mai jos sunt câteva sfaturi importante pentru a te asigura că ții pe toată lumea în siguranță în fața microbilor până când încetezi să strănuți: 

  • Păstrarea la îndemână a unui pachet de șervețele rezistente, dar delicate, te va ajuta să acoperi tusea și strănutul în mod igienic. 
  • Nu uita să îți dezinfectezi întotdeauna mâinile după un strănut folosind un dezinfectant pentru mâini. 
  • Pentru o protecție suplimentară, un pachet de șervețele umede antibacteriene este, de asemenea, o modalitate utilă pentru a curăța mâinile și suprafețele. 

Cum să strănuți atunci când este necesar, dar pur și simplu nu poți! 

Toți am trecut prin asta. Nu există nimic mai dezamăgitor decât momentul în care simți că urmează să strănuți, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Cu toate acestea, încercarea de a provoca un strănut de unul singur/una singură nu este la fel de ușoară precum este, spre exemplu, să caști atunci când vezi pe cineva căscând.  

În timp ce unii sunt convinși că privitul spre o lumină puternică⁵ sau smulgerea sprâncenelor⁶ poate ajuta la stimularea unui strănut, sfatul nostru este să aștepți. Când strănutul este pregătit, va veni de la sine! Și cu toții știm cât de satisfăcător este atunci când se întâmplă. 

Acum știi de ce apare un strănut, cum să oprești strănutul și mai multe despre știința din spatele acestuia. De asemenea, farmaciile sunt aliatele tale! Iar dacă te îngrijorezi că ceva nu este în regulă, contactează medicul de familie... totuși, în general, nu este nevoie să-ți faci griji în legătură cu acest mecanism complet natural. 

Surse 

¹ “Allergic Rhinitis”, NHS

² Coughs and Sneezes: Their Role in Transmission of Respiratory Viral Infections, Including SARS-CoV-2, National Library of Medicine

³ Correlation of Serum β-Endorphin and the Quality of Life in Allergic Rhinitis, National Library of Medicine 

Phlegm, Mucus and Asthma, Asthma UK

Sneeze reflex: facts and fiction, National Library of Medicine 

⁶  Sneezing induced by sexual ideation or orgasm: an under-reported phenomenon, National Library of Medicine


A fost folositor acest articol?Mulțumim pentru feedback!
sau

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Primește cele mai noi informații și oferte speciale

Urmărește-ne