5 remedii pentru alergia la praful din casă 

Copil care își acoperă nasul și gura cu un șervețel.

Ți s-a întâmplat să strănuți și să nu îți explici de ce? Dacă nu este sezonul febrei fânului, nu ești răcit și singurul animal de companie pe care l-ai avut vreodată este o insectă-băţ când aveai 10 ani, atunci e posibil să ai o alergie la praful de casă 

Avem vești bune însă: există o sumedenie de remedii pentru alergia la praf pe care le poți încerca acasă și feluri prin care poți reduce numărul alergenilor din casă. În acest articol vom vedea care sunt cauzele și simptomele acestui tip de alergie și vom împărtăși cinci dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru alergie la praf. 

Alergia la praf – cauze și simptome  

Alergiile nu sunt cauzate direct de praful în sine, ci de mici organisme care trăiesc în particulele de praf, mai precis acarienii. Aceștia trăiesc și se înmulțesc ușor în locuri calde și umede, cu temperaturi de 21 grade Celsius și un nivel ridicat de umiditate de peste 70%.1

Reacția alergică la praf poate fi declanșată și de alți alergeni care se găsesc în praf, cum ar fi sporii de mucegai, polenul și părul de animale. Acești alergeni pot fi găsiți în perne, saltele, covoare și mobilier tapițat. 

Atunci când ești alergic la ceva, sistemul imunitar reacționează la acea substanță străină, producând anticorpi care identifică acel alergen ca fiind dăunător, chiar dacă este inofensiv. Contactul cu alergenul determină un răspuns inflamator în căile respiratorii, iar expunerea îndelungată sau regulată la acesta poate cauza inflamație cronică2 

Este important să cunoaștem simptomele, tratamentul și modalitățile de prevenire a alergiei la acarienii care pot fi găsiți în compoziția prafului din locuințe. Iată o listă cu principalele simptome ale alergiei la praf3 

  • strănut 
  • secreții nazale 
  • mâncărime oculară, ochi roșii și/sau care lăcrimează 
  • dificultăți respiratorii 
  • durere în piept sau senzație de constricție în piept 
  • tuse 

Manifestările alergiei la praf pot varia de la simptome ușoare, care nu cauzează disconfort semnificativ, până la probleme mai severe, precum simptome cronice sau declanșarea astmului. Nu ezita să contactezi medicul de familie sau medicul specialist pentru recomandări și tratament atunci când ai astfel de manifestări sau orice nelămuriri.  

1. Alergia la praful de casă – tratament

În timp ce lucrezi la eliminarea cauzei alergiei la praf, este important să ai grijă de tine. După cum am spus, este întotdeauna o idee bună să mergi la doctor – mai ales dacă ești de părere că ai putea avea astm – dar sunt multe remedii pentru alergia la acarieni pe care le poți lua fără rețetă cum ar fi antihistaminicele care te pot ajuta să faci față reacției alergice la praf.  

Pentru o îmbunătățire temporară a stării de sănătate, poți folosi un spray nazal cu soluție salină pentru a reduce disconfortul din nas și gât. În zilele în care trebuie să îți sufli nasul des, asigură-te că ai șervețele moi și rezistente Zewa Deluxe Standard la îndemână.  

Praful se poate aduna în orice cameră a casei, așa că e bine să ții o cutie de șervețele Zewa Everyday în fiecare cameră ca să nu fii nevoit(ă) să fugi după șervețele de fiecare dată atunci când strănuți. Design-urile inspirate vor arăta bine în orice cameră.

2. Alergie la praf de casă – tratament: ține acarienii departe

Știai că alergia la acarienii de praf este una dintre cauzele comune ale astmului? Acarienii de praf trăiesc chiar și în cele mai curate case, prosperând în condiții de umiditate și la peste 21 de grade Celsius. Din fericire, poți cumpăra spray-uri  sau aparate cu ultrasunete care să țină acești alergeni departe.  

Mobilierul fin, draperiile și țesăturile sunt preferate de acarienii de praf, astfel că una dintre cele mai simple remedii pentru alergia la praf este folosirea unei lenjerii de pat sau protecții de pus peste saltea și perne cu proprietăți antialergice. Deși nu vor elimina acarienii care trăiesc deja pe aceste articole, nu vor permite altora să intre și astfel vor reduce contactul tău cu ei.  

3. Alergie la acarieni - păstrează umiditatea la un nivel sănătos

Pe lângă faptul că înrăutățesc simptomele alergiei la praful de casă, casele cu o umiditate ridicată sunt un paradis pentru mucegai și ciuperci care pot trăi în praf și pot cauza strănutul. Pentru a reduce umiditatea care poate cauza alergia la praful de casă, deschide în mod regulat geamurile pentru a aerisi casa.  

Asigură-te că și temperatura în casă este suficient de ridicată pentru a ajuta la eliminarea umidității. Setează termostatul la 18-20 de grade pentru a te simți confortabil fără să ajuți acarienii să se înmulțească. Dacă asta nu funcționează, ai putea folosi un dezumidificator ca să reduci umiditatea.  

4. Alergie la praf – tratament naturist: păstrează casa curată

Dacă nu trăiești în Antarctica, sunt mari șanse să nu poți scăpa în totalitate de acarieni, dar o casă curată te poate ajuta să controlezi simptomele alergiei la praf. Curățenia înlătură particule microscopice inclusiv pielea umană, scamele, puful, fărâmituri și altele particule care pot declanșa o reacție alergică la praf 

Este important să aspiri tapițeria și covoarele, bineînțeles, dar doar aspiratul nu ajută prea mult. De-asemenea, trebuie să speli lenjeria de pat frecvent inclusiv protecția folosită pentru perne și (dacă este posibil) draperiile. În timp ce faci curățenie, protejează-te de praful care se ridică purtând o mască sau rugând pe cineva care nu este alergic la praf să curețe în locul tău.  

Sfat: Șterge praful de pe suprafețele dure cu o bucată de hârtie pentru bucătărie care este rezistentă și când este udă cum ar fi Zewa Wisch & Weg Original. Va ajunge și în colțurile dificil de curățat unde praful se poate aduna ușor, iar zonele sale albe îți vor arăta dacă sunt zone care necesită atenție în plus.

5. Schimbări majore 

Dacă ești proprietarul casei în care locuiești iar unele lucruri sunt puțin cam ponosite, poate este timpul să faci câteva schimbări ca să înlături alergenii. Covoarele sunt un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor și a altor factori iritanți, așa că dacă alergia la acarieni îți dă mari bătăi de cap, poate nu ar fi rău să renunți la covoare.  

Sperăm că aceste sfaturi și remedii naturiste pentru alergie la praf te vor ajuta să îți creezi un spațiu confortabil și fără alergeni. Dacă ai de-a face cu o alergie la praf, un tratament naturist poate ameliora disconfortul, dar nu uita să mergi la doctor dacă simptomele alergiei la acarieni se înrăutățesc și cere ajutor dacă ai nevoie.  

 

Sources:  

1 NCBI - Dust Mite Allergy 

2 The development of allergic inflammation 

3 American College of Allergy, Asthma & Immunology – Dust Allergies 


A fost folositor acest articol?Mulțumim pentru feedback!
sau

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Primește cele mai noi informații și oferte speciale

Urmărește-ne